Locatie uitzoeken, waar moet je allemaal op letten?

Locatie uitzoeken, waar moet je allemaal op letten?

En dan ben je zover, je hebt goed rondgekeken op internet, pinterest en instagram en hebt bepaald welke locatie jouw voorkeur heeft. Je hebt al gekeken naar referenties, een eerste indicatie van prijzen en je hebt je verlekkerd aan de vele afbeeldingen. En dan heb je je eerste afspraak gemaakt. Na je jurk is de locatie superbelangrijk voor het slagen van jouw bruiloft. Het bepaalt de sfeer, de uitstraling, je budget en je foto’s. Het is dus belangrijk dat je een locatie zoekt die bij jullie past. Want als je je er niet prettig voelt, dan zal je nooit stralen op deze mooie en bijzondere dag.

Waar let ik altijd op bij een locatiebezoek?

Ontvangst. Hoe word je ontvangen? Is er iemand bij de receptie als je een grotere locatie bezoekt. Weten ze je naam als je je meldt? Zeker nu moet je je toch van tevoren aanmelden en kun je alleen op afspraak naar een locatie toe. Krijg je een kop koffie of thee aangeboden? Hoeveel tijd hebben ze vrijgemaakt voor een afspraak en geven ze dit ook aan? Is degene die je ontvangt netjes en verzorgd? Stralen ze gastvrijheid uit?

Ben je de enige afspraak die ze hebben of loopt er nog een afspraak rond waardoor ze hun aandacht moeten verdelen. Tijdens een open dag is dat logisch maar als je een afspraak hebt gemaakt- buiten dit soort open dagen- dan is het erg vervelend. Ik heb wel eens gehad dat we een dubbele afspraak hadden. Wij waren wat bijdehanter en de andere afspraak heeft daardoor 1,5 uur moeten wachten. Dan zou ik er dus helemaal klaar mee zijn!

Frisse zaal

De zaal zelf. Is het schoon? Ruikt het schoon? Staat er nog veel rommel en is dat al van langer geleden? Zijn er frisse bloemen? Is de bar opgeruimd en netjes? Zijn de flessen aangevuld? Plakt de vloer niet?

De wc’s zijn ook een goede indicatie van hoe de ruimte wordt bijgehouden. Ik heb prachtige wc’s gezien die fris en goed verzorgd waren. Maar ook wc’s dat ik hoopte dat de bruid niet al te vaak moest plassen omdat ze werkelijk te goor voor woorden waren. Een bruidspaar had een favoriete locatie waar ze vaak waren. Zij vonden de wc’s daar echt vreselijk. Als oplossing hadden ze dat een paar komische toiletdames inhuurden die de gasten entertainden en de wc’s schoon hielden. Maar eigenlijk zou dat echt niet nodig moeten zijn…

Aantekeningen

Waar ik ook altijd op let is of ze aantekeningen maken. Heel fijn als jij specifieke dingen wil, dat de locatie- en partymanager dat dan ook noteren. Twijfel je er over? Stuur dan na de afspraak zelf een lijstje met dingen die jullie besproken hebben zodat daar geen discussie over bestaat. (of laat je weddingplanner dat doen natuurlijk).

Betrokkenheid, heb je iets in je hoofd wat je erg graag wil, kijk dan wie de partymanager erbij haalt om jouw wensen te bespreken. Word de kok erbij gehaald als je speciale dieetwensen hebt, of de vaste bloemist of decorateur? Dan zit het wel goed met de betrokkenheid.

Personeel

Kijk ook naar hoe het personeel zich gedraagt. Zijn ze allemaal netjes gekleed in de stijl van de locatie? Is het vast personeel of werken ze veel met inhuurkrachten? Wat is de uitstraling van het personeel, hebben ze er zin in of sjokken ze maar wat voorbij? Begroeten ze je als je langs loopt bijvoorbeeld bij het naar binnen lopen in een locatie? Is het personeel hooghartig of vriendelijk? Ik maak vaak afspraken buiten de reguliere openingstijden. Dan zijn deze dingen wat minder van belang. Maar ik let er dan wel op hoe snel ze een kop koffie komen brengen en hoe het personeel onderling met elkaar omgaat. Wordt er veel gelachen en zijn ze als een familie met elkaar? Dan werkt dat prettiger dan een locatie waar ze alleen maar met inhuurmensen werken die de weg niet kennen.

Offertes

Hoe snel komen ze met een passende offerte? Zelf heb ik jarenlang op kantoor gewerkt van een bedrijf dat feesten organiseerde aan boord van zeilschepen en salonboten. Ons doel was om binnen 24 uur een offerte op het bureau van de klant te hebben liggen. Toen werkte veel nog met de post! Als jouw offerte meer dan een week duurt bij de locatie die je bezocht hebt, dan is dat echt te lang. Zelfs als je iets speciaals moet uitzoeken, dan kun je de eerste prijsopgave al wel mailen. En dan geef je aan dat je het nog moet verder uitzoeken. Anders kun jij als klant niet verder en weet je ook niet of je droomlocatie binnen je budget past.
• Offertes vertel ik meer over in een andere blog, die volgt nog.

Omgeving. Hoe ziet de parking er uit? Is de groenvoorziening netjes bijgehouden. Zit het vlakbij woonhuizen. Zo ja, vraag dan direct wat de beperkingen zijn en wat de eindtijd is van het feest. Vaak zijn locaties die midden in een woongebied liggen, gebonden aan een eindtijd om de overlast van de buren te beperken. Heel logisch maar wel jammer als jij verwacht tot 2.00 uur nog lekker te kunnen dansen.

Parkeren

Is er voldoende parkeergelegenheid? Is er eventueel valet parking mogelijk. Hoe ver is het van het openbaar vervoer vandaan. Kunnen ze Uber aanbieden als de gasten per taxi of ander vervoer naar huis willen.

Vraag ook of ze binnenkort (of rond de periode van je bruiloft) gaan verbouwen. Niets zo storend als een ingepakte buitenkant van een locatie terwijl die net zo mooi was en jou over de streep heeft gehaald. Meestal zijn locatiemanagers daar wel open over. Vraag ook naar tekeningen of impressies van na de verbouwing. Lommerrijk bijvoorbeeld verbouwde haar locatie van een maritieme look naar een Braziliaans café. Hou hier rekening mee.

Maar het belangrijkste is toch wel of jij je er fijn voelt. Krijg je een blij gevoel als je de locatie binnen loopt die past bij jouw beleving en jouw budget. Zie je jezelf en jouw aanstaande hier rondlopen en genieten van jullie trouwdag met alle gasten, familie vrienden en gezin om je heen? Word je elke keer blij als je je locatie ziet? Neem dan je/een weddingplanner mee om al deze bovenstaande tips met professionele ogen te aanschouwen. Alle ervaren weddingplanners zullen hier op letten, bewust en onbewust. Omdat wij aan jou zien dat je je er prettig voelt en wij daarom de rest controleren.